Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

Tret de sortida a les experiències de workation Rural&GO

 

Aquest 2019 Cowocat Rural* treu al mercat tres retirs professionals per emprenedors, freelances i pimes al Pirineu de Lleida i a les Terres de l’Ebre que combinaran el treball a espais coworking rurals, la descoberta del territori més autèntic i el coneixement de professionals que han escollit desenvolupar el seu projecte lluny de la ciutat.

Es coneix com a “workation” la combinació de treballar i fer vacances. Una pràctica que realitzen habitualment nòmades digitals o professionals que només necessiten un ordinador i connexió a internet, que treballen per projectes sense horaris fixes i que poden fer-ho des de qualsevol lloc del món. Aquest nou perfil de professional, en creixement constant, sovint s’escapa de la seva oficina del centre de la ciutat per realitzar el seu projecte de forma més relaxada i inspiradora a zones rurals. A més de ser una oportunitat de relaxació, ajuda a augmentar la seva productivitat i rendiment, i per altra banda diversifica els contactes i els coneixements pel fet de sortir de la seva zona de confort i entrar en contacte amb noves persones i professionals d’àmbits diversos.

Aquest nou perfil professional treballa, sobretot, des d’espais de coworking. I Barcelona és plena de freelances d’arreu del món que escullen la capital pel clima, pels preus i per l’enorme quantitat d’espais coworking que acull.

Però Catalunya és molt més i les zones rurals del territori català disposen també d’una gran quantitat d’espais coworking aglutinats sota el paraigua de Cowocat Rural: una xarxa d’espais coworking ubicats a zones rurals catalanes que ja compta amb més de 18 espais a poblacions com Valls, La Seu d’Urgell, Riba Roja d’Ebre, Guissona, Amposta, Prat del Compte, Prats de Lluçanès, Tremp, Olot, Sant Privat d’En Bas, Camprodón, Gandesa, Artesa de Segre, Berga, Sant Pere de Torelló o Navata, entre altres. L’emprenedoria en zones rurals és un tendència de futur. I Rural&Go vol mostrar a través d’aquestes tres experiències les possibilitats de treballar des d’un coworking rural i els beneficis d’optar per aquesta opció de vida a professionals cansats dels embussos, dels preus desorbitats, de la contaminació, l’estrès i les aglomeracions. 

“Si només necessites un ordinador i connexió a internet, als pobles pots treballar al coworking i trobar-hi tots els serveis que et fan falta estalviant-te les incomoditats de viure a ciutat i podent anar a la capital amb un cop de tren o cotxe i tornar a casa el mateix dia”

El projecte Rural&GO ha tret al mercat aquest 2019 tres propostes pioneres de “retirs de treball i vacances a la Catalunya Rural” concretament a L’Alt Urgell, al Delta de l’Ebre i a la Ribera d’Ebre-Terra Alta.

Els retirs professionals estan impulsats per Cowocat Rural, organitzats per la consultoria per espais coworking LECO i comercialitzats a través de l’agència de viatges Tarannà.

Rural & Go va dirigit principalment, a coworkers de zones urbanes com Barcelona que volen descobrir el territori català, conèixer les experiències de professionals que hi viuen i aprofitar per treballar unes hores de forma més relaxada lluny de la ciutat.

Cada cop més, les fronteres entre vida social i vida laboral es desdibuixen, sobretot en perfils de professionals autònoms que fan de la seva passió, la seva professió. Professionals que saben fer conviure dos àmbits que fins ara estaven totalment separats. Cada cop més, aquest tipus de professionals, busquen desconnectar sense deixar d’estar connectats a internet, a una comunitat i a indrets inspiradors.

Arreu del món sorgeixen experiències de workation, però les existents es realitzen a països com Indonèsia, Tailàndia o Sudàfrica i sovint l’experiència que proposen els seus promotors no té en compte la implicació amb la comunitat local, la seva realitat, o la promoció del territori.

 

“Creiem importantíssim oferir experiències autèntiques, la immersió dels participants a la vida real de la comarca, la contractació de professionals del territori i la projecció de la vida rural com alguna cosa més que ovelles i horts. A les zones rurals hi ha talent i el nivell de vida és molt elevat. Per això hem estat dissenyant les experiències amb molta cura durant sis mesos a través de reunions amb la comunitat local i a través de processos participatius per fer que tots els proveïdors i espais implicats se’n sentin part. Comptarem amb amfitrions del territori que se l’estimen com ningú i amb coworkings amb ànima i més de 4 anys de vida. Volem aportar una experiència de les de veritat i demostrar que a les zones rurals hi ha talent de qualitat i que molts perfil professionals poden optar per tornar al poble o canviar de vida. Volem apropar les zones rurals a perfils urbans per possibilitar el sorgiment de sinergies, contactes i nous projectes que desdibuixin les fronteres entre món rural i món urbà”

Les workations de 2019

La Seu d’Urgell, el Delta de l’Ebre, i la Ribera d’Ebre-Terra Alta

 

L’Alt Urgell

Pròximament. Pirineus i reptes professionals

La primera experiència tindrà lloc a la comarca de l’Alt Urgell amb el Coworking Palau Cowork com a amfitrió. Durant tres dies els coworkers que s’apuntin al retir professional tastaran els productes de l’Associació Menja’t l’Alt Urgell, faran ioga al costat del Segre, assistiran a una sessió de coaching amb cavalls, visitaran la catedral de la Seu, soparan amb el medallista olímpic i coach empresarial Joe Jacobi, passejaran pel Cadí amb Albert de Gràcia del projecte Meteopirineus Catalans el qual compta amb més d’11.000 seguidors a Instagram, faran un brunch en plena muntanya amb formatges i pa de veritat, i disposaran d’un matí i una tarda per treballar a l’espai coworking de La Seu d’Urgell i conèixer la seva comunitat de professionals que han escollit el Pirineu català per viure i treballar.

El Delta de l’Ebre

 

3, 4 i 5 d’octubre Arròs i art digital

La segona experiència tindrà lloc al Delta de l’Ebre amb Espai Kowo d’Amposta com a amfitrió. Durant tres dies els coworkers que s’apuntin al retir professional combinaran rutes en bicicleta pel mig del arrossars i l’observació d’ocells únics amb l’assistència a la jornada VAG EXPERIENCE: el primer i únic esdeveniment cultural sobre videojocs i art digital que permetrà als assistents al retir descobrir una nova cara de la indústria de l’entreteniment digital de la mà de reconeguts professionals de l’àmbit nacional i internacional com Andrew Reinhard: arqueòleg digital o Daniel García Raso: historiador, arqueòleg, teòric i escriptor qui exposarà com el videojoc s’ha consolidat com un gènere cultural on es concentren les pors, les passions, les emocions, els sentiments i les preocupacions de la humanitat del segle XXI. Els participants també assistiran a un concert de l’orquestra filarmònica on gaudiran de la interpretació de partitures de videojocs populars, tastaran producte autòctons del Delta i crearan sinergies amb els coworkers d’Espai Kowo.

 

La Ribera d’Ebre i la Terra Alta

17, 18 i 19 d’octubre Riu, Art i Creativitat

L’última experiència per coworkers d’aquest 2019 tindrà lloc a cavall entre La Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Al sud est del país, amb el riu Ebre com a eix vertebrador, els assistents descobriran dues comarques autèntiques a través de l’art, la creativitat i la història. La Ribera d’Ebre, amb un dels espais coworkings rurals més pioners del país i La Terra Alta, escenari de la Batalla de l’Ebre i comarca ambaixadora de la garnatxa blanca. Territoris que són refugi d’artistes i creadors que les escolleixen per la seva autenticitat, senzillesa i humanitat. Els assistents al retir descobriran aquest territori sobre piragua amb l’escriptor Miquel Esteve, qui va canviar la seva vida com a agent bancari per dedicar-se a escriure; amb una copa de garnatxa Blanca al Poble Vell de Corbera repassant els escenaris de la Batalla de l’Ebre de la mà del Francesc del Celler Frisach; fent el vermut a un hotel 100% ecològic amb la seva propietària; recorrent vinyes i oliveres amb bicicleta a través d’una ruta artística; tastant la típica clotxa, participant a un networking amb professionals del territori sobre una barca o amb un sopar de cuina energètica i creativa a càrrec de Mas de l’Illa.

 

L’objectiu a llarg termini d’aquest projecte és descobrir les zones rurals de Catalunya i presentant-les com a zones ideals per professionals que poden treballar des d’on vulguin: perquè tenen coworking, preus assequibles, talent, tots els serveis que necessiten, tranquil·litat i proximitat a la ciutat.

Trobareu més informació dels retirs de workation a la Catalunya rural a https://www.cowocatrural.cat/ca/cowocatrural-and-go

 

 

*Més informació de Cowocat Rural

Cowocat Rural és un projecte de cooperació LEADER en el qual hi participen actualment 10 grups d’acció local de Catalunya.

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques lidera aquest projecte, que sorgí davant la possibilitat de transferir la pionera experiència en coworking en l’àmbit rural nascuda a Riba-roja d’Ebre (Zona Líquida) i davant la necessitat de promoure l’activitat emprenedora, vinculada a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Amb aquesta iniciativa es vol potenciar latracció i retenció de talent, a creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i difondre els valors del coworking i del teletreball en els territoris que participen al projecte.

El coworking és una forma de treball que permet a professionals independents, emprenedors i pimes de diferents sectors, compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar projectes professionals de forma independent, alhora que es fomenten projectes conjunts.

Aquesta nova forma de treballar suposa una oportunitat per als professionals que volen treballar en un espai col·laboratiu sense renunciar a un entorn rural. Així, i de manera indirecta, els espais de coworking rurals provoquen una activació econòmica del territori i ajuden a fixar-hi la població activa.

Trobareu més informació de Cowocat Rural en aquest enllaç