Avui comença la campanya de captació de fons dels 6 projectes guanyadors del Matchfundig Alt Pirineu i Aran. A partir d’avui i fins el 16 de desembre, qualsevol persona podrà participar en el finançament d’aquests projectes, un de cadascuna de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, perquè puguin assolir els seus objectius.
Per fer-ho es pot accedir a la plataforma Goteo on els futurs inversors trobaran informació detallada dels objectius que planteja cadascun d’aquests projectes així com les recompenses que ofereixen a canvi de les donacions.
Els projectes seleccionats de les sis comarques són:
- Bolets Peratxa. Cultivar miceli per conrear futur a la comarca de l’Alt Urgell – Cultiu de miceli de manera sostenible en hivernacles per a l’obtenció de bolets ecològics a Organyà gràcies a l’energia solar i a l’aigua de la font Bordonera. A partir del cultiu de bolets es vol crear un entorn laboral en llengua de signes catalana a la comarca, i a més, es vol contribuir a l’alimentació ecològica i de proximitat.
- Espai d’encontre comunitari Copsant al Pallars Sobirà – Copsant és una cooperativa d’habitatge, usuàries i consumidores situada al Baix Pallars. El seu objectiu és alliberar les terres de propietat de la cooperativa per tal que petites productores les puguin treballar i així afavorir l’arrelament al territori. Pretenen rehabilitar el paller Casa Cossant per a transformar-lo en la seu social del Banc de Terres Vives i des d’on puguin desenvolupar diferents tallers i xerrades. Pretenen afavorir petits projectes on la cura pel medi ambient i la transformació eco-social siguin línies d’actuació.
- Huma Slow Broths a l’Alta Ribagorça – Elaboració artesanal de brous funcionals amb un alt contingut en proteïnes i col·lagen. D’acord amb el principi de residu zero, s’elaboren amb ossos de vedelles del territori, aigua de Caldes de Boí i un procés productiu molt acurat per tal de garantir els valors nutricionals que aporten aquesta funcionalitat.
- El refugi de la Feixa a la Cerdanya – Es tracta d’un refugi de muntanya situat al terme municipal de Ger, en un entorn privilegiat, a 2160m d’alçada en plena alta muntanya. El que proposen amb la iniciativa presentada és fer un seguit de millores en la sostenibilitat per a minimitzar impacte humà en l’entorn del refugi amb la construcció d’un vàter sec ecològic.
- Geobike Lo Podall al Pallars Jussà – Establir el Pallars com a zona de referència per a la pràctica BTT, disposant dels mitjans necessaris per fer aquesta evolució. Vol donar continuïtat i estabilitat a la feina feta fins ara per l’associació Lo Podall, on s’han recuperat antics camins i se n’han creat de nous per elaborar un teixit de senders aconseguint fer rutes atractives i de gran interès paisatgístic.
- Husta Skis a la Vall d’Aran – Disseny i fabricació d’esquís fets a mida, barrejant processos artesanals i materials sostenibles amb l’última tecnologia de la indústria 4.0. Són esquís totalment personalitzats, fets a mida a les necessitats físiques i tècniques de cada esquiador.
Des de les administracions públiques es complementarà amb un fons públic de 24.000 € (4.000 € per projecte) les aportacions de la ciutadania.
Aquesta iniciativa la promouen els Consells Comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, les Oficines Joves, els serveis de promoció econòmica i treball d’aquestes comarques, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i el projecte Odisseu, amb el suport de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la DG de Joventut, el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental amb col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i de la Diputació de Lleida, Diputació de Girona.
Per més informació: