Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

El programa LEADER atorga 639.000 euros en ajuts per a 17 projectes empresarials pel desenvolupament rural de l’Alt Urgell i la Cerdanya

 

En el seu conjunt, la inversió prevista és de 3,4 milions d’euros

El Consorci Alt Urgell – Cerdanya ha aprovat l’atorgament de 639.066,17 euros en ajuts LEADER per a 17 projectes de creació o millora d’empreses del territori que suposen una inversió total de 3.458.924,02 euros. Aquests ajuts estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que hi aporta un 57%, i la Comissió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), que hi destina el 43% restant.

Dels 17 projectes que han obtingut ajut, 12 corresponen a l’Alt Urgell i 5 a Cerdanya. Territorialment, els projectes abasten 8 municipis, 5 dels quals de l’Alt Urgell i els altres 3 de Cerdanya. Els imports dels ajuts aprovats oscil·len entre un mínim de 5.129 euros i un màxim de 99.978 euros. En el conjunt dels projectes aprovats hi tenen un pes preponderant els relatius a la producció agroalimentària de proximitat, la indústria, seguits de serveis a l’esport, la restauració i el turisme rural.

Els ajuts representen entre el 32% i el 24% de la inversió prevista, segons els casos. Aquests percentatges s’estableixen en base a una puntuació que cada projecte obté en funció del seu grau de compliment dels criteris de desenvolupament local com ara l’ús de productes i serveis locals, el caràcter innovador, el respecte a l’entorn o l’ús de les noves tecnologies, entre d’altres.

Entre els projectes subvencionats, es troba la creació d’un obrador de pasta fresca, un obrador de conill ecològic, un local de restauració amb obrador d’embotits i un comerç d’alimentació de proximitat i espai de degustació, a més d’un nou establiment de turisme rural i la millora dels equipaments per a la producció i distribució de productes elaborats a partir de fruits silvestres, d’elaborats càrnics i l’adquisició de maquinària per millores tecnològiques d’indústries com fusteria i material mèdic. Altres projectes tenen relació amb instal·lacions d’energia fotovoltaica i equipaments per a activitats esportives a la natura.

Els nous ajuts LEADER venen a consolidar la política de suport del Consorci Alt Urgell – Cerdanya als emprenedors de totes dues comarques per tal de continuar dotant-les de les eines necessàries per a la creació i el manteniment de llocs de treball, la retenció de talent i l’impuls de noves iniciatives empresarials, tot plegat de cabdal importància en un territori de muntanya com és aquest.

En el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR 2014-2020) hi ha prevista una nova convocatòria d’ajuts LEADER, en els propers mesos. Les persones interessades poden contactar amb el Consorci o bé consultar el web www.cauc.cat

Alt Urgell – Cerdanya, juliol de 2018