Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

El Consorci Alt Urgell-Cerdanya durà a terme diferents accions per detectar els reptes que es consideren prioritaris des del territori per al període 2023-2027

El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya (CAUC), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC)  ha posat en marxa un procés per decidir quins seran els àmbits estratègics que es potenciaran a través de la nova convocatòria dels ajuts Leader i projectes gestionats pel Consorci. Un cop finalitzat el període actual, cal definir una nova estratègia per als propers anys i des del Consorci es vol que la decisió tingui el màxim consens possible a través de la participació de la ciutadania.

És per això que el CAUC ha pensat en un seguit daccions per tal que tant la població en general com els diferents sectors del teixit social i econòmic de les dues comarques pugui dir-hi la seva. D’una banda, al llarg de les properes setmanes s’aniran mantenint trobades sectorials per anar recollint propostes. Igualment, de cara a mitjans d’octubre està previst convocar reunions públiques obertes a la població en general, a la Seu dUrgell i a Puigcerdà. També s’habilitarà un formulari obert al web del Consorci on tothom pot fer les seves propostes i aportacions.

El procés que ara s’inicia també tindrà en compte els principals reptes que han sorgit de l’Agenda Rural 2030, impulsada per la Generalitat de Catalunya sota el paraigües de la Comissió Interdepartamental Sobre Despoblament Rural en la qual han participat activament els Grups Leader de Catalunya entre altres entitats.

A través de tot aquest procés es volen definir els eixos estratègics, que seran els que es potenciaran i es tindran en compte a lhora datorgar els ajuts Leader dels propers anys i seran la base de futurs projectes gestionats pel Consorci. Així, quan es va dissenyar l’estratègia de la convocatòria que ara acaba, es va detectar que una de les qüestions que preocupava al territori era la manca de retorn dels joves un cop acabats els estudis. És per això que, a través dels Grups Leader i el DACC, es va posar en marxa el projecte Odisseu, pensat per millorar-ne l’ocupabilitat en aquestes comarques. Un altre aspecte que es va abordar va ser la necessitat de dinamitzar els nuclis petits del territori, de manera que es va decidir prioritzar els projectes que es desenvolupessin en aquests pobles a l’hora d’atorgar les ajudes.

Lobjectiu és tenir definits a mitjans de novembre els eixos que es treballaran en el pròxim període Leader per tal que la nova estratègia es pugui començar a implementar a partir del 2023.