511.436,08 € per al desenvolupament rural a les comarques de l’Alt Urgell i de la Cerdanya.
Convocatòria dels ajuts oberta fins el 31 d’octubre
-
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya obre la convocatòria dels ajuts d’enguany, per un import de 7 milions d’euros
-
Cobreixen fins al 40% de la inversió a partir de 12.000 euros i la seva tramitació és exclusivament per via telemàtica
-
L’objectiu principal dels ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i la creació o manteniment de llocs de treball
Alt Urgell i Cerdanya, dimecres 2 d’octubre de 2024 – Tret de sortida de la convocatòria dels ajuts per a la diversificació econòmica de les zones rurals Leader de Catalunya d’enguany, impulsats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027.
L’objectiu principal dels ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i la creació o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves. S’adrecen a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris; la creació i desenvolupament de microempreses i pimes; el foment d’activitats turístiques; la conservació i millora del patrimoni rural; i els serveis a les persones. El valor dels ajuts per aquesta convocatòria al territori LEADER format per les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya és de 511.436,08 euros.
Poden sol·licitar els ajuts persones físiques o jurídiques (microempreses, PIMES, cooperatives, associacions o fundacions participades per ens públics en menys d’un 25%), així com persones de naturalesa pública, com ara ajuntaments, consells comarcals, entitats municipals descentralitzades, consorcis, associacions, GAL, fundacions o empreses públiques participades per ens locals (en un 25% o més).
El termini de presentació de sol·licituds estarà actiu fins el 31 d’octubre de 2024 i es farà de forma telemàtica.
L’ajut es pot demanar per inversions a partir de 12.000 euros (sense IVA) i poden cobrir entre un 22 i un 40% del cost amb un màxim de 100.000 euros. El seu atorgament va lligat a una sèrie de requisits i compromisos, com per exemple mantenir l’ocupació i l’activitat oberta un mínim de cinc anys des del cobrament de l’ajut. El poden demanar noves activitats econòmiques o aquelles que ja estiguin en funcionament però tinguin projectes d’ampliació i de millora.
Els ajuts s’atorguen per concurrència competitiva on cada sol·licitud rep una puntuació de fins a 400 punts a partir de criteris en àmbits com l’economia i l’ocupació, promoguts per joves, l’adaptació al canvi climàtic, la innovació o la priorització per sectors específics. Els tècnics del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya ofereixen atenció personalitzada durant tot el procés.
Qualsevol persona que vulgui rebre més informació sobre el grup d’acció local pot adreçar-se a la seu del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, ubicada al CETAP (Plaça de les Monges, Edifici de les Monges, 3a planta) o bé a l’oficina de Puigcerdà, al Consell Comarcal de Cerdanya (Plaça del Rec, 5). Per a més informació, es pot consultar la pàgina web (www.cauc.cat), l’instagram leaderCAUC o bé escriure un correu electrònic a cauc@cauc.cat i/o trucar al telèfon 973 35 31 12 en el cas de l’Alt Urgell o al 972 88 48 84 en el cas de la Cerdanya.
La passada edició, la convocatòria Leader 2023, a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya es van rebre 37 sol·licituds convertint-se en una de les convocatòries amb més sol·licituds d’ajuts dels últims anys. Es van presentar 30 projectes per part de persones autònomes i empreses i 7 sol·licituds que provenien d’entitats públiques .
La metodologia LEADER, les comunitats rurals al centre
Els Grups d’Acció Local desenvolupen les seves estratègies mitjançant la metodologia LEADER, una política de la Unió Europea, que es basa a posar a les comunitats rurals al centre, donant-los el poder de decisió per créixer, prosperar i definir el millor pel seu futur.
Per tant, aquesta forma de treball persegueix el desenvolupament integral de les zones rurals a través de la participació activa i directa dels actors locals, que treballen proposant accions i projectes en línia a les necessitats reals i comunes de la comunitat. La metodologia considera que aquests actors locals són els que millor coneixen les casuístiques, les oportunitats i els reptes dels territoris gràcies al fet de compartir una mateixa identitat. D’aquesta manera, s’assegura la cooperació entre les diferents àrees; es garanteix que les solucions siguin innovadores, adequades, específiques i adaptades al context local; i es creen propostes que donin resposta a diferents sectors econòmics, socials, culturals i mediambientals.
És a dir, se centra en l’enfocament ascendent, ja que són els mateixos agents i entitats locals que participen directament i sota consens, en la presa decisions sobre l’estratègia, la selecció de prioritats, la posterior valoració dels projectes, el balanç dels resultats i la proposta de noves actuacions.
L’objectiu final és impulsar el desenvolupament econòmic diversificat a les zones rurals; millorar la qualitat de vida en l’àmbit rural; fomentar l’ocupació i l’emprenedoria; protegir el medi ambient i el patrimoni cultural; i, promoure la inclusió social i la sostenibilitat.
Els grups LEADER i ARCA
Les entitats encarregades d’aplicar el desenvolupament local participatiu LEADER i de distribuir els ajuts són els 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya, que el Departament va seleccionar pel període de programació 2023-2027. Aquest 2024, gràcies a aquests ajuts, els Grups d’Acció Local podran generar una inversió de més de 20 milions d’euros amb l’execució de més de 200 projectes en els territoris rurals LEADER de Catalunya, és a dir, en els 571 municipis seleccionats com a LEADER. Es tracta de zones que representen el 74,51% del territori català i el 10% de la població total, amb una densitat mitjana en la zona LEADER de 32,4 habitants per km2.
Els grups GAL estan conformats per representants dels sectors rurals i agrícoles, a través d’associacions de productors, sector privat i administracions públiques locals, així com altres ens, com ara universitats o centres de recerca. Tots ells treballen conjuntament en xarxa des de la cooperació seguint la metodologia LEADER per transmetre coneixements i crear vincle entre ells.
Alhora, aquests ens són representats per ARCA, l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya, la xarxa que s’encarrega de donar suport tècnic als diferents grups, mitjançant actes i jornades, formacions, intercanvis d’experiències, convenis de col·laboració i altres accions. La missió final d’ARCA és dinamitzar el món rural i marítim facilitant que les persones que hi viuen i treballen puguin tenir una millor qualitat de vida i noves oportunitats.