Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

Del 19 al 23 de febrer, el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya ha participat a l’intercanvi d’experiències Leader que va tenir lloc a Estònia, juntament amb el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, Consorci Leader Pirineu Occidental, el Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord i també amb un tècnic de la xarxa regional dels grups Leader de Catalunya, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA. En aquestes jornades també hi van assistir vàries persones de la delegació Leader hongaresa, finlandesa i portuguesa. L’intercanvi va ser organitzat pel GAL estonià Peipsi-Alutaguse, amb l’objectiu de ser un espai de trobada i posada en comú de les iniciatives i projectes que s’estan desenvolupant en els diferents territoris participants.

Durant les jornades es van visitar diverses experiències Leader, com per exemple, un camp de tir, una formatgeria i fins i tot, una persona encarregada d’intentar conserva les tradicions d’Iisaku. També és va visitar l’escola de secundària més gran de la regió amb un projecte de cuina local al menjador escolar i una antiga masia de Tagavälja  on es continua vivint i treballant com els avantpassats per apropar el patrimoni històric a tots els visitants.  Per altra banda, van tenir lloc diversos seminaris on cada grups d’acció local va presentar projectes de cooperació com Odisseu o Futur Emprenedors Rurals entre d’altres. En aquestes presentacions també s’introduïa les especificacions de cada regió, quins objectius es marca cada grup d’acció local i com es podria teixir xarxes de col·laboració en un futur.

De fet, el GAL estonià amfitrió Peipsi-Alutaguse ja col·labora de manera activa amb el projecte Futurs Emprenedors Rurals coordinat pel GAL d’Acció Local Noguera- Segrià Nord i on cooperen 8  grups d’acció local catalans, entre els quals hi ha el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya. El grup Leader estonià també desenvolupa el projecte FER a les escoles de la seva regió. I el passat 15 i 16 de maig, una delegació formada per representats del grup Leader estonià i mestres d’escoles rurals d’Estònia van visitar Catalunya per veure experiències Leader catalans i conèixer amb més detall com es desenvolupa aquí el projecte FER.