Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

Aquestes darreres setmanes s’han fet reunions presencials a la Seu d’Urgell i Puigcerdà obertes a tothom

La ciutadania, així com els principals agents socials i econòmics de l’Alt Urgell i Cerdanya, han fet nombroses aportacions de cara a establir les bases de l’estratègia Leader 2023-2027. El Consorci Alt Urgell Cerdanya (CAUC), que és qui gestiona aquestes ajudes europees en aquestes dues comarques, ha posat en marxa un procés participatiu per tal que la ciutadania pugui contribuir a definir quines activitats o sectors s’acaben prioritzant a l’hora de destinar-hi les ajudes Leader dels pròxims anys. L’objectiu és que hi hagi el màxim consens possible entre la ciutadania i els principals agents socials i econòmics sobre quines són les prioritats que té el territori i que cal que es beneficiïn d’aquestes ajudes.

El CAUC ha organitzat aquests darrers dies dues trobades, una a la Seu d’Urgell i una altra a Puigcerdà, obertes a tota la ciutadania. Inicialment, des del Consorci ja s’havien identificat quatre principals reptes, que s’han dut a debat en aquestes trobades.

Aquests quatre grans àmbits són: població i arrelament, que inclou aspectes com habitatge o joventut; territori innovador, que tracta aspectes com ara nous models de negoci, un nou model turístic, la formació, o la innovació i la digitalització, entre altres; la transició ecològica, incloent-hi l’economia circular i la transició energètica; així com l’economia rural vinculada a recursos endògens, com ara la gestió forestal, la fauna cinegètica, la nova pagesia o la producció de productes proximitat.

Més enllà d’això, en les trobades públiques han sorgit altres propostes o reflexions per part de la ciutadania. Algunes d’elles són que caldria fomentar el cooperativisme, tant entre empreses privades com entre les institucions públiques; que els negocis que tanquen no tornen a obrir, i això genera una problemàtica; que serien necessàries noves formacions, tant en oficis com en Formació Professional, una qüestió que es podria vincular al programa Odisseu; o que seria interessant fomentar més la cultura i les activitats culturals.

Altres aportacions han girat al voltant de les comunitats energètiques i la seva utilitat o de l’aprofitament dels recursos endògens del territori i la possibilitat d’aprofitar els recursos forestals en tots els aspectes (des de la fusta fins als productes del bosc o la fauna cinegètica).

També s’ha apuntat la necessitat que cal fer una millor promoció i comunicació de la tasca que fa el CAUC, tant en matèria d’ajudes econòmiques com de cooperació i de projectes estratègics. Lligat amb això, s’ha constatat que els ajuts Leader són molt importants quan es volen impulsar nous negocis o quan cal ajuda per aquells que ja s’han creat. Tot i que hi ha molts tràmits a fer, s’ha apuntat que les tècniques del CAUC ajuden molt en tots els moments.

A banda d’aquestes trobades, també s’estan fent sessions sectorials: la darrera serà aquest dijous 27 d’octubre amb la participació de joves de forma virtual per conèixer les inquietuds i necessitats dels joves del territori. Les persones interessades es poden inscriure a través d’aquest formulari (https://forms.gle/CAcbCu5VfNBV7K5h6).

Per aquelles persones que no hagin pogut assistir a cap d’aquestes reunions, però vulguin dir-hi la seva, encara poden fer les seves propostes i aportacions a través del formulari obert que s’ha habilitat al web del Consorci, www.cauc.cat.

L’objectiu és tenir definida, a mitjans de novembre, l’estratègia de desenvolupament local per l’aplicació de la metodologia Leader al nostre territori, en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comunitària (PEPAC) 2023-2027, cofinançat amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i el del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

El procés, que compta amb el suport DACC, ha tingut en compte els principals reptes que han sorgit de l’Agenda Rural 2030, impulsada per la Generalitat de Catalunya sota el paraigua de la Comissió Interdepartamental Sobre Despoblament Rural, en la qual han participat activament els Grups Leader de Catalunya entre altres entitats.

La Seu d’Urgell, 25 d’octubre de 2022