Millora empresa càrnia: processos i estalvi energètic
Promotor: Obach SL
Obach SL és una empresa familiar que ha passat per cinc generacions que han salvaguardat els principis i les tècniques tradicionals d’elaboració d’embotits per mantenir-ne la qualitat i el sabor distintius que s’associen al territori de muntanya.
El 1915 l’empresa es va establir a Organyà per raons climàtiques, ja que els hiverns secs de la Vall de Cabó, presenten les característiques idònies per a la curació d’embotits secs. I és en aquest indret és on es va començar a produir la ja mítica llonganissa d’Organyà, coneguda com la culana.
En línia amb el compromís que des dels seus inicis tenen amb la millora contínua, han participat en les convocatòries de 2016, 2016.2 i 2017 dels ajuts LEADER, per tal d’adaptar l’empresa a les tecnologies actuals i innovar els processos.
Primer de tot i per garantir la màxima qualitat dels productes, s’ha invertit en la implementació d’un sistema ERP que en controla la traçabilitat i seguretat alimentaria. Posteriorment s’ha instal•lat un nou assecador que a més permet estalviar entre el 40% i 50% de consum energètic.
L’empresa, també ha adquirit nova maquinaria que automatitza processos com el de tallar embotits, el de picar i la neteja de l’instrumental. Una de les actuacions ha consistit en incorporar una nova línia d’etiquetatge i d’embassat al buit que li ha permès redissenyar la nova imatge de l’empresa.
Valor afegit
Amb les inversions realitzades a les instal•lacions i maquinària, l’empresa esdevé més competitiva i es redueix la petjada carbònica dels seus productes ja que el nou assecador consumeix gairebé la meitat de l’energia que l’anterior.
L’empresa local és consolida en el sector agroalimentari de les comarques catalanes i especialment les pirinenques.
Grup GAL
Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Municipi
Organyà
Anualitat: 2016.2
Categoria del projecte
Producte alimentari / Modernització d’equipaments / Estalvi energètic / Millora de processos / Innovació tecnològica