Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

Elaboració artesanal de sake amb aigua de Tuixén

Promotor: Seda Líquida SLU

Seda Líquida es dedica a l’elaboració d’una beguda alcohòlica japonesa, obtinguda per la fermentació natural de l’arròs i que es coneix amb el nom de sake. Posteriorment el sake s’embotella en ampolles de 750 ml i es comercialitza sota les marques registrades per la societat.

El local situat a la plaça Major, del poble de Tuixén, de la comarca de l’Alt Urgell, es tractava d’un edifici en desús, que antigament havia estat ocupat per l’Ajuntament.
Per la fabricació de sake és imprescindible l’aigua (més de les 2/3 parts del sake embotellat són aigua) i a Tuixén és d’una qualitat extraordinària.

La utilització de la fermentació múltiple en paral•lel es diferencia de la producció de cerveses, vins i sidres.

Valor afegit
Dóna valor a un recurs natural del territori, l’aigua, i en destaca la seva alta qualitat. Per tant, el producte projecte la comarca i és exemple de la riquesa ambiental d’aquesta zona.

És un producte innovador ja que actualment només s’elabora sake al Delta de l’Ebre, amb diferències en les matèries primeres respecte el producte de Tuixén. En conseqüència neix un producte força únic amb marca catalana. A Europa sembla que l’elaboració també només es realitza per una empresa a Noruega.

Es tracta d’una activitat industrial agroalimentària i beneficia al municipi d’alta muntanya i a la comarca per la generació de dinamisme econòmic i fixació de població.

La instal•lació estalvia energia perquè la refrigeració es fa mitjançant l’aeració naturaI o per l’intercanvi tèrmic amb l’aigua de la xarxa.

 

Grup GAL
Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya

Municipi
Josa i Tuixén

Anualitat: 2016

Categoria del projecte
Innovació / Diversificació en zones d’alta muntanya / Producció alimentària.