Alt Urgell 973 35 31 12 - 973 35 57 98 / Cerdanya 972 88 48 84 cauc@cauc.cat

AJUT DEL TIQUET RURAL per al foment de la diversificació econòmica de les zones rurals

Convocatòria oberta

Termini per a sol·licitar l’ajut: 14 de febrer 2025 (inclòs)

La tramitació és exclusivament telemàtica a l’Oficina virtual de tràmits del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de CatalunyaAccediu-hi aquí per tramitar-ne la sol·licitud 

Consulteu-ne la convocatòria i les bases reguladores 

Podeu descarregar-vos aquí una explicació dels ajuts.

El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya organitzarem una xerrada informativa telemàtica el mes de gener de la qual us informarem en els propers dies.

Qui en pot ser beneficiari/ària:
  • Persones físiques que creïn una microempresa a títol individual, o que adquireixin una microempresa en traspàs, en què com a mínim es generi el seu lloc de treball i no hagin estat donades d’alta com a autònoms en la mateixa activitat a què es dedicarà la nova microempresa per a la qual se sol·licita l’ajut en els últims tres anys en l’àmbit territorial Leader.
  • Persones jurídiques i cooperatives no agràries, sempre que, en el cas de les empreses no cooperatives, un dels socis dedicats majoritàriament a l’activitat subvencionada assumeixi, com a mínim, el 50% dels riscos i les responsabilitats i compleixin el requisit de ser microempresa d’acord amb la Recomanació 2003/361/CE, de 6 de maig.

 

Requisits:
  1. No haver sol·licitat l’alta a la Tresoreria de la Seguretat Social ni a l’Agència Tributària per al grup d’activitats corresponent abans de la presentació de la sol·licitud.
  2. Els ingressos de les persones físiques en la microempresa no podran procedir, en més d’un 50%, d’un únic client.
  3. Elaborar un pla empresarial assessorat per una entitat de la Xarxa de Catalunya Emprèn. En aquest pla, s’haurà de justificar la idoneïtat del projecte empresarial per desenvolupar l’activitat subvencionada.
  4. En el cas de les cooperatives, el pla empresarial ha de ser assessorat per l’Ateneu Cooperatiu, de la Xarxa d’Ateneu Cooperatius de Catalunya, de referència del territori. En aquest pla, s’haurà de justificar la idoneïtat del projecte empresarial per desenvolupar l’activitat subvencionada. També s’haurà d’adjuntar un informe de l’Ateneu Cooperatiu on s’acrediti la viabilitat de la cooperativa, la vinculació al territori, les necessitats a les quals dona resposta i els criteris d’economia social i solidària que aplica o vol aplicar
  5. Realitzar projectes adreçats a qualsevol activitat no agrària, excepte les establertes a l’annex 3.
  6. En el cas de persones físiques, estar empadronada en un municipi de l’àmbit territorial Leader de Catalunya. Les persones jurídiques han de tenir la seu social en l’àmbit territorial Leader de Catalunya. En el cas que la persona sol·licitant no estigui empadronada, o no tingui la seu social en el cas de persones jurídiques, en el mateix municipi on es troba l’activitat, o bé en l’àmbit territorial Leader de Catalunya, ho haurà d’estar en el termini de 2 mesos a partir de la data de notificació de la resolució de concessió de l’ajut.
  7. No incórrer en cap causa que impedeixi obtenir la condició de persona beneficiària de les establertes en l’article 13, apartats 2 i 3, de la Llei 38/2003, ni en cap supòsit de l’article 99 del Decret legislatiu 3/2002. Pel que fa a la inhabilitació per rebre subvencions, si es produeix durant la vigència dels compromisos dels ajuts, es produeix la pèrdua del dret de percebre contraprestacions que encara no s’hagin fet efectives.
  8. En el cas d’empreses, no haver estar sancionada o condemnada perquè ha exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionada per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma.
  9. Per a subvencions d’import superior a 30.000 euros, quan els sol·licitants siguin únicament subjectes inclosos en l’àmbit d’aplicació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, no podran obtenir la condició de beneficiàries les empreses que incompleixin els terminis de pagament previstos en la Llei esmentada.
  10. En el cas que l’ajut subvencioni activitats que impliquin contacte habitual amb menors, disposar de les certificacions legalment establertes, o haver-les sol·licitades abans de la resolució de concessió, per acreditar que el personal de l’empresa o entitat que sol·licita l’ajut no ha estat condemnat per sentència ferma per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, i que, en cas que canviï alguna persona adscrita al projecte o l’activitat subvencionats, es compromet a fer-ne la comprovació oportuna.
  11. En el cas de persones jurídiques diferents de les cooperatives, els seus socis han de complir, a més dels requisits a) a j), m), n) i o), els requisits següents:
    1.  Com a mínim els socis que assumeixen el 50% dels riscos i responsabilitats de l’empresa no han d’haver estat donats d’alta a la Tresoreria de la Seguretat Social i/o l’Agència Tributària abans de la presentació de la sol·licitud de l’ajut per al mateix grup d’activitats.
    2. Com a mínim els socis que assumeixen el 50% dels riscos i responsabilitats de l’empresa han de tenir com a activitat principal la definida al pla empresarial.
  12. En el cas de cooperatives, els seus socis han de complir, a més dels requisits a) a j), m), n) i o), els requisits següents:
    1. Com a mínim el 50% dels seus socis no ha d’haver estat donat d’alta a la Tresoreria de la Seguretat Social i/o l’Agència Tributària per al grup d’activitats abans de la presentació de la sol·licitud.
    2. Com a mínim el 50% del seus socis han de tenir com a activitat principal la definida al pla empresarial.
    3. Tots els socis han de realitzar projectes adreçats a qualsevol activitat no agrària, excepte les establertes a l’annex 3.
  13. Totes les persones sòcies hauran d’estar empadronats en un municipi de l’àmbit territorial Leader de Catalunya.
  14. En el cas que algun dels socis no estigui empadronat en el mateix municipi on es troba l’activitat, o bé en l’àmbit territorial Leader de Catalunya, ho haurà d’estar en el termini de 2 mesos a partir de la data de notificació de la resolució de concessió de l’ajut.
  15. Desenvolupar la seva activitat en municipis de l’àmbit Leader. Es prioritzaran les persones beneficiàries que desenvolupin la seva activitat en municipis de menys de 10.000 habitants, o bé de menys de 15.000 habitants a comarques de muntanya segons la Llei 2/1983, d’alta muntanya.
Documentació que cal aportar en el tràmit de la sol·licitud:
  1. Pla d’empresa segons el model de Catalunya Emprèn, o segons el model de l’Ateneu Cooperatiu de referència.
  2. Informe de l’assessor/a de Catalunya Emprèn per acreditar la seva viabilitat empresarial.
  3. Les persones sol·licitants d’aquests ajuts s’han d’adherir al codi ètic que figura com a annex 5 de les bases reguladores (pàg. 33 i 34)
  4. Còpia del DNI o NIF
  5. En el cas de persones jurídiques, acord de l’òrgan corresponent, tant de representació com de presentació de sol·licitud de l’ajut.
  6. Declaració responsable de PIME
  7. Escriptures, si s’escau.
  8. Acreditació de la representació, si s’escau.
  9. En el cas de cooperatives, autorització dels i les membres de la cooperativa. 
  10. Declaració responsable de compliment de la llei de morositat, empadronament, IAE.
Compromisos i obligacions de les persones beneficiàries:

Les persones beneficiàries han d’assumir els compromisos específics següents que són considerats excloents:

  1. Mantenir l’activitat empresarial durant un mínim de cinc anys a comptar des del pagament de l’ajut. Aquest manteniment de compromisos s’acreditarà, anualment, a sol·licitud del grup d’acció local corresponent, amb la documentació següent:

Informe de vida laboral. En el cas de cooperatives, informe de vida laboral de tots els socis. En el cas de persones jurídiques, informe de vida laboral dels socis que representin com a mínim el 50% del risc i de la responsabilitat.

Vigència de la llicència d’obertura i activitats, si són necessàries per al desenvolupament de l’activitat, o bé disposició de la declaració responsable de l’activitat.

Comptes anuals i/o declaració de l’Impost sobre Societats. S’hauran d’acreditar uns ingressos iguals o superiors equivalents al salari mínim interprofessional, excepte la primera anualitat, que podrà acreditar un 50% d’aquests ingressos. En el cas de persones físiques, l’acreditació es farà mitjançant la presentació de la seva declaració de l’IRPF.

  1. La persona beneficiària haurà d’estar donada d’alta en la Seguretat Social, i l’activitat prevista al pla empresarial haurà de ser la seva activitat principal.
  2. Comprometre’s a dur la comptabilitat del negoci subvencionat d’acord amb la normativa comptable vigent.
  3. Iniciar l’execució del pla empresarial a partir de la data de sol·licitud, i com a màxim en el termini de 2 mesos següents a la data de notificació de la resolució de l’ajut, tal com especifica el apartat 6.3 d’aquest annex.
  4. Executar, en els termes de l’apartat 6.3 d’aquest annex, el pla d’empresa presentat en base al qual s’ha sol·licitat l’ajut, l’incompliment del qual té les conseqüències següents:

– Incompliment fins al tercer any posterior a la certificació de l’ajut, revocació del 100% de l’ajut concedit.

– Incompliment el quart o el cinquè any posterior a la certificació de l’ajut, revocació del 50% de l’ajut concedit.

Import de l’ajut:

La puntuació màxima que es podrà assolir serà de 350 punts distribuïts de la manera següent: Cada punt equival a 100 euros

  1. Municipi d’empadronament del sol·licitant (màxim 50 punts):

– De menys de 500 habitants: 50 punts.

– 500 – 2.000 habitants: 30 punts.

– 2.001 – 5.000 habitants: 10 punts.

 

  1. Municipi de menys de 10.000 habitants o bé de menys de 15.000 habitants en municipis de comarques de muntanya on es desenvolupa l’activitat (màxim 150 punts):

– De menys de 500 habitants: 150 punts.

– 500 – 2.000 habitants: 100 punts.

– 2.001 – 5.000 habitants: 50 punts.

– 5.001 – 10.000 habitants: 25 punts.

 

  1. Dones: 50 punts.
  2. Joves: 50 punts. Els joves han de ser menors de 40 anys en el moment de la presentació de la sol·licitud d’ajut.
  3. Activitats prioritzades: 50 punts:

Es concediran 50 punts a les empreses que desenvolupin les activitats següents:

Secció 1:

– Agrupació 41. Indústries de productes alimentaris i begudes.

– Agrupació 46. Indústries de la fusta, suro i mobles de fusta.

– Agrupació 64. Comerç al por menor de productes alimentaris, begudes i tabac, realitzat en establiments permanents.

– Agrupació 67. Serveis d’alimentació.

– Agrupació 84. Serveis prestats a les empreses.

– Agrupació 91. Serveis agrícoles, ramaders, forestals i pesquers.

– Agrupació 93. Educació i investigació.

Secció 2:

– Agrupació 01. Doctors i llicenciats en ciències biològiques, enginyers agrònoms i de forests.

– Agrupació 02. Enginyers tècnics agrícoles i forestals, tècnics en biologia, agronomia i silvicultura i altres tècnics similars.

Secció 3:

Agrupació 96. Serveis recreatius i culturals.

 

Si teniu un projecte i voleu que en parlem, no dubteu en contactar-nos.